zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in je mailbox? Schrijf je nu in!

Italiaanse koffievariaties voor thuis

In deze blog vertellen we hoe je thuis een waar kunstwerk kunt maken van je koffie. Daarnaast vertellen we je ook het verschil tussen espresso, ristretto, lungo, americano en cappuccino! Welke koffie variant is jouw favoriet?

Italiaanse koffievariaties voor thuis

In deze blog vertellen we hoe je thuis een waar kunstwerk kunt maken van je koffie. Daarnaast vertellen we je ook het verschil tussen espresso, ristretto, lungo, americano en cappuccino! Welke koffie variant is jouw favoriet?

Espresso, Doppio en Ristretto

De nationale drank van Italië: Espresso! Wanneer je in Italië een ‘caffè’ besteld krijg je gegarandeerd een espresso geserveerd. Maar wat is een espresso nu precies? Espresso is een van de meest populaire koffievarianten in Italië. 

Italianen drinken het liefst de hele dag door espresso, en dan graag met veel suiker. Een espresso is ongeveer 30-40ml koffie en wordt gemaakt door met hoge druk heet water door gemalen koffiebonen te persen. Je kunt er ook voor kiezen om een doppio te maken / bestellen. Je hebt dan iets meer koffie om van te genieten, een doppio is namelijk een dubbele espresso. Om het nog ingewikkelder te maken bestaat er ook nog een ristretto. Een ristretto is een kleinere (15-20ml), geconcentreerde variant van de espresso. Een ristretto wordt op dezelfde manier bereid als een espresso alleen wordt het hete water sneller door de koffiemachine gehaald. Dit zorgt ervoor dat er minder cafeïne vrij komt en dat een ristretto intenser, aromatischer en smaakvoller is dan een espresso.

Caffè Lungo vs. Americano

Een in Italië iets minder populaire koffie is de caffè lungo. Veel Nederlanders zijn er dol op! Daarnaast is er ook nog de caffè americano. Zoals de naam wellicht al doet vermoeden is de caffè americano erg populair bij de Amerikanen. Zowel de caffè americano en de caffè lungo bestaan uit een espresso en water. Het verschil zit hem in de bereiding van de koffie. Bij een caffè lungo wordt het water door de espresso getrokken tijdens het bereiden. Bij een caffè americano wordt er na het maken van de espresso water toegevoegd om op deze manier een caffè americano te krijgen. Door dit bereidingsproces is de caffè americano iets wateriger en milder dan een caffè lungo. Hou je van sterke koffie? Laat de caffè americano dan even links staan en kies voor de caffè lungo.

Cappuccino óf Latte Macchiato

Zowel de cappuccino als de latte macchiato wordt bereid met melk. Bij een latte macchiato staat de warme melk centraal. Om een latte macchiato te maken voeg je een enkele of dubbele espresso toe aan je melk en top je het geheel af met een laagje melkschuim. Een cappuccino bestaat uit dezelfde ingrediënten, echter is de verhouding anders. Een cappuccino kun je in 3 gelijke delen verdelen; espress, warme melk en melkschuim. Belangrijk hierbij is dus dat alle delen in verhouding zijn met elkaar! Je kunt er voor kiezen om vervolgens cacao-, of kaneelpoeder over het melkschuim te strooien. Wil je een echt feestje maken van je “koffie-momentje” dan kan je er ook voor kiezen om een figuurtje te maken op je koffie! Lees snel verder voor onze 'do it yourselve'!

Latte art

Iedere koffievariant waar melk bij gebruikt wordt kan je als basis gebruiken voor ‘latte art’. Het maken van figuurtjes zoals hartjes, dieren en bloemen in de melkschuimlaag van je koffie wordt ook wel ‘latte art’ genoemd. Je tovert je koffie hiermee om in een waar kunstwerk! Naast het hebben van een vaste hand vergt het maken van dé perfecte ‘latte art’ ook heel wat geduld en oefening. Allereerst moet je ervoor zorgen dat het melkschuim waarmee je gaat werken vloeibaar genoeg is om te schenken maar eveneens stevig genoeg is om te voorkomen dat je kunstwerk direct inzakt. Daarnaast heb je ook een melkkannetje met een ronde maar ook spits tuitje nodig voor het beste resultaat. Hieronder hebben we een stappenplan voor je gemaakt, waarmee jij een appel óf hartje kan maken op jouw koffie. Let op, het is lastiger dan je denkt!

  1. Schenk de melkschuim op de koffie. Begin hoog en ga langzaam naar beneden, daarna draai je een half rondje naar beneden. Als het goed is zie je nu een appeltje in je koffie.
  2. Nu heb je nog de keuze; wil je een appeltje in je koffie of ga je toch voor een hartje? Indien je een hartje wilt doe je hetzelfde als stap 1, alleen op het laatst trek je een streepje recht door het appeltje heen!

Ging dit je gemakkelijk af? Of wil je het nog even terug kijken? Op Youtube zijn veel video’s beschikbaar met ‘latte art’ DIY’s. Wij hadden het maken van ‘latte art’ onderschat, maar wie weet lukt het jou wel! Laat je het ons even weten?

 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2021 Tritt - Case in Italia
vakantie@tritt-italie.nl · (+31) 085 833 0044